Papegaaiwijk drinkt soep voor Oekraïne

  • Bijgewerkt
  • Geplaatst in Papegaaiwijk
  • 2 minuten gelezen

Papegaaiwijk drinkt soep voor Oekraïne: “Hart onder de riem voor mijn landgenoten.”

GENT – Het piepkleine Papegaaiparkje had zaterdag 26 maart veel weg van een openluchtsoepbar. Buurtbewoners schoven er aan om een kommetje of pot soep voor Oekraïne te kopen. Initiatiefnemer Hans Van Doorne (74) stond de hele week in zijn keuken om die soep te maken.

Geert Neyt – 26 maart 2022 (de Gentenaar)

“Het idee is eenvoudig”, zegt Hans. “Je kan 50 euro storten voor Oekraïne maar je kan met dat geld ook soep maken en die verkopen.” Hans had op die wijze al eens 2000 euro ingezameld voor de slachtoffers van de tsunami. “Ik hoop die opbrengst nu te overtreffen en misschien zelfs te verdubbelen”. De gepensioneerde was de afgelopen dagen druk in de weer om 600 liter soep te maken. Verschillende buren stelden hun diepvriezer teer beschikking om de soep te bewaren. Aardpeersoep is zijn geheimtip “maar ik heb wel tien soorten bereid”, zegt Hans. “De soepen zijn gemaakt met groenten die we kregen van bioboerderij De Wassende Maan en van biowinkel Ohne. Het kippenkraam op de Sint-Michielshelling bezorgde ons kippenvlees en van De Frietketel kregen we 10 kilo gesneden aardappelen.”

Wapperende vlag

Dmytro Panchuk, postdoctoraal lesgever aan de UGent en zelf Oekraïener, kwam een kijkje nemen. Hij kent Hans, van wie hij als student ooit een kamer huurde. “Zulke solidariteitsacties zijn zeer belangrijk voor mijn landgenoten”, zegt Dmytro, die in Gent woont. “Telkens ik de geelblauwe vlag op de Sint-Baafskathedraal zie wapperen, geeft me dat weer een beetje moed.”

De soepactie was een succes. De netto-opbrengst bedraagt 2.045 € en werd rechtstreeks gestort op de officiële 1212-rekening. Dank aan allen die hun steentje hebben bijgedragen tot de verwezenlijking van deze Papegay-actie.

Foto’s :

Hans Van Doorne schept in het Paegaaiparkje soep uit voor Oekraïne   — ©  David Van Hecke

Dmytro Panchuk, lesgever aan UGent en zelf Oekraïener, toont zich dankbaar:”Dergelijke solidariteitsacties zijn zeer belangrijk voor mijn landgenoten.”   — ©  David Van Hecke